Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Vardagsrummet klart!

Äntligen har vardagsrummet blivit klart, hade satt advent som stopp-datum och vi är ju till och med en vecka tidiga =)

Så här blev det:

Före:                                    Efter:

       

Före:                                  Efter:

       

Före:                                Efter:

     

                                      Efter:

                                      


Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Bilbarnstol

Per fick åka och köpa en bilbarnstol på väg hem från jobbet igår.
Jag hade hittat den på blocket och bra pris var det så då måste man ju skynda sig att handla..=)

Så här ser den ut:Det är en Acta Graco med basenhet som sitter fast i bilen så kan man bara klicka fast bilbarnstolen när man ska åka nånstans..så slipper man böja sig in i halva bilen och greja med bilbälte varje gång.

Igårkväll var vi på förlossnings-föreläsning...var intressant men så jävla långt!! Dom höll på i nästan två timmar...!
Fick veta att man får gå hem 6 timmar efter förlossningen (om allt gått bra) eller ta in på vårdhotellet.
Om det varit nån komplikation får man stanna på BB....hmm...känns ju som att man vill stanna på vårdhotellet i ett dygn iaf...åka hem efter 6 timmar känns ju lite väl snabbt.

Imorgon ska vi åka till IKEA och handla bokhylla, sen ska väl förhoppningsvis vardagsrummet bli inflyttningsklart i helgen! =)


Behöver ny madrass!

När jag får pengar över ska jag köpa en ny madrass till sängen, får så jävla ont i ryggen av den jag ligger på nu...=/

Soffan som Per hämtade igår var jätte-fin, inga fula märken eller slitage.

Ikväll ska vi på förlossnings-föreläsning i Härnösand...kan ju bli intressant kanske? eller väldigt långtråkigt....


Birsta

Har varit till Birsta en sväng idag, handlade lite grejer till vardagsrummet och två julklappar till Peter, så nu börjar hans julklapps-hög växa ganska bra....så snart är det nog färdighandlat åt honom.
Köpte även en ny behå...väldigt behövligt när alla andra har krympt (för det är väl inte jag som vuxit?) och lite andra bra-att-ha-saker.

Per ska iväg och köpa en soffa som vi hittat på blocket nu efter jobbet...hoppas den är fin bara...var sån dålig bild på annonsen så man vet ju inte riktigt...men men...han sa ju att det inte skulle vara några större skavanker på den och eftersom vi snart ska ha småbarn så är det väl knappast nån stor idè att ha en svindyr, snygg soffa!

Nä nu måste jag börja laga middag innan jag svälter ihjäl...

Söndag....

....fattar inte varför jag blir så uttråkad alla söndagar...fast det är ju inte så konstigt när det ska vara sånt här jävla skit-väder!

Pappa har varit här idag och tapetserat vardagsrummet åt oss, blev väldigt bra!
Vi köpte en tv-bänk igår så nu är det bara soffa och bokhylla som fattas, sen är det klart! Ska till Sundsvall nån dag i veckan och handla lite små-saker som behövs.

Har duschat min dyngiga hund idag, så nu är han så fin så! Ska eventuellt in med honom till vetrinären imorgon p.g.a ett öra som krånglar...är nog nån öroninflammation eller nått sånt.


Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Uppe med tuppen

Är lite tröttsamt nu när Per jobbar i Sundsvall och jag sköter lämningen på dagis på morgonen.
Dagis öppnar inte förräns 6:30 och eftersom Per helst ska vara på jobbet klockan 7:00 kan det ju bli lite tajt om tid om han ska skjutsa.
Nu har jag ju sån tur att Peter är världens lättsammaste unge på morgonen, han kliver upp direkt, pinkar, borstar tänderna och klär på sig, så allt är klart på en kvart....frukost äter han på dagis.

Men men...trött är jag iaf =) Skulle gärna ligga i sängen till iaf kl 9:00...men det kan jag ju göra varannan vecka =)

Ska vänta på att klockan blir lite mera sen åka in till stan och hämta några grejer till Per på Mekonomen och handla lite mat på Coop.
Sen blir det bakning med svärmor.
Ikväll ska nog jag och Peter göra ett besök på Viksjö`s bibliotek medans Per är på föräldramöte på dagis.


Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Datum

I dag är du 25 veckor och 6 dagar gravid.

Befruktningen ägde rum omkring:  24. maj 2009
Hjärtat börjar att slå:                    18. juni 2009
Embryot rör sig:                           12. juli 2009
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:    19. juli 2009
Alla inre organ är färdigbildade:     19. juli 2009
Risken för missfall avtar:               2. augusti 2009
Illamåendet avtar för de flesta:      9. augusti 2009
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):    16. augusti 2009
Fostret sväljer och kissar:             30. augusti 2009
Ungefärlig tid för ultraljud:            6. september 2009
Du kan känna fostrets rörelser:    13. september 2009
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:    27. september 2009
Fostret börjar att höra:                 18. oktober 2009
Nio av tio barn överlever om de föds nu:    15. november 2009
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:    20. december 2009
Beräknat förlossningsdatum:         13 februari 2010

SNÖÖÖÖÖ!

Va underbart att vakna och se att det är snö ute =) Vitt och fint istället för massa lera och slask..(sen hur det kommer se ut när snön tinat bort behöver vi inte prata om nu)

Blir så sugen på att julpynta lite, men får nog lugna sig till första advent iaf...vill ju gärna ha vardagsrummet klart först...och det verkar ju vara omöjligt att få tag på en begagnad hörnsoffa...!

Idag ska jag till sjukgymnasten och prova ut ett bälte mot foglossning...hoppas att det är det jag har nu då och att bältet kommer hjälpa..känns ju som att jag är 90 år när jag varit ute på en kort promenad.
Ska försöka hitta nån farsdags-present åt Per också....vad man nu ska hitta på...men men...behöver väl mest bara vara nån liten sak...skulle ha hittat nått åt min pappa också...hmmm...

Sen ska jag på OKQ8 och hämta ut mitt paket från Jotex! Fina julgardiner till köket...köpte kapporna på metervara så måste låna en symaskin och fixa dom men sen är dom klara.

I brist på annat...

På fyllan har du:

[x] Däckat
[x] Spytt
[ ] Vaknat hos en främling
[ ] Tappat bort mobilen
[x] Haft minnesluckor
[x] Tagit emot alkohol från en främling

[x] Liftat
[x] Dansat på ett bord
[ ] Strippat
[ ] Bråkat med polisen
[x] Kissat utomhus
[ ] Tappat skorna
[ ] Åkt ambulans
[x] Varit i slagsmål
[x] Varit otrogen
[x] Kysst en person av samma kön

[ ] Haft sex med en person med samma kön
[x] Varit inne på krogen
[ ] Varit inne på krogen och varit under 18
[ ] Åkt in i fyllecell
[ ] Blivit tagen av polisen
[x] Hickat
[ ] Kört Öl spelet
[x] Somnat utomhus
[ ] Nakenbadat
[ ] Tappat trosorna/kalsongerna
[ ] Ljugit för dina föräldrar
[x] Sagt en hemlis
[x] Festat utomlands

[x] Vaknat upp på annan ort
[ ] Blivit målad i ansiktet
[ ] Målat nån i ansiktet
[x] Festat fram till morgonen
[ ] Sovit i tält
[x] Haft sönder någonting
[ ] Busringt
[ ] Spytt i en bar
[ ] Tappat alla dina pengar
[x] Åkt taxi
[x] Sett ett slagsmål
[ ] Förstört en fest
[x] Druckit med en familjemedlem
[x] Rökt
[x] Snusat
[x] Rökt cigarr

[ ] Hoppat från en balkong
[ ] Velat dö
[ ] Tagit medicin tillsammans med alkohol
[ ] Slängt en glasflaska i marken
[x] Blivit ovän med någon
[ ] Ramlat i vatten
[x] Varit på en festival
[x] Sluddrat

[ ] Somnat i ett badkar
[x] Raggat
[x] Blivit uppraggad

[x] Sjungit högt
[ ] Rakat bort allt hår
[ ] Kört bil
[x] Snubblat
[ ] Dragit ner byxorna fÅr att visa rumpan
[ ] Visat brösten
[x] Träffat roliga människor
[x] Beställt mat
[ ] Sovit på en parkbänk
[ ] Festat själv
[x] Snattat alkohol
[ ] Sovit i en trappuppgång
[ ] Varit med om en bilolycka
[x] Sett någon dö
[x] Gråtit
[x] Skrattat

TOTALT: 37
Jaja...skönt att man inte dricker längre =)


0-20 NAJS, DU HAR ETT LIV!
20-60 DU VAR/ÄR EN ÄKTA FJORTIS
60-75 ALKIS, TA DET LUNGT MED SPRITEN


Vecka 26

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

RSS 2.0