2009

ÅRET.
Hur har året 2009 varit för dig? Kanonbra!
Bättre än förra året? Jajjemän
Någonting du aldrig kommer glömma från år 2009? Min och Pers Turkiet-resa och graviditeten
Har du flyttat under år 2009? Nej
Har du hittat en ny låt som du älskar? Njäääeee har nog inte det.. 
Isåfall vilken?
Har du kysst en främling? Nä!

KÄRLEK.
Hur har din kärlek varit 2009? Alldeles, alldeles underbar =)
Har du varit kär? Jag ÄR kär 
Har du sagt jag älskar dig till någon? Ja
Har någon sagt jag älskar dig till dig? Ja
Har du haft ett hemligt förhållande? Nope

SORG & HÄMD.
Har någon av dina vänner försökt/tagit självmord? Inte vad jag vet
Har någon i din släkt avlidit? Nej, tror inte det... 
Har du slagit någon med knytnäven?
Varit i slagsmål?

PERSONLIGT.
Har du gjort någonting du ångrar? Inte vad jag kan komma på!
Isåfall vad?
Har du skämt ut dig? Ja det har jag säkert...=)
Har du ljugit för en vän? Nej
Har du varit ute en hel natt? Nej
Har du blivit tagen av polisen? Haha nej
Har du sovit i samma säng med någon av det motsatta kön? Ja
Har du sovit i samma säng med någon av samma kön? Nej


VÄNSKAP.
Har du träffat nya vänner? Ja det har jag gjort.
Har du förlorat en vän? Nej
Har du fått tillbaka kontaktet med en gammal vän? Njjaaa
Har du ljugit för en bästavän? Nej
Har du haft en relation med en vän? Va?

Vecka 34

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Julafton överstökad!

Dan före julafton var vi hos mamma och åt julmiddag och öppnade julklappar, Peter blev överlycklig för alla traktorer, lastbil, grävmaskin och skotare som han fick.
Jag och Per fick pengar, som ska läggas på en ny bäddmadrass...ska kolla in mellandagsrean imorrn!

Igår var vi hos Pers föräldrar, där även hans syster och bror med familjer var...kul med mycket folk!
Åt julmat och väntade på tomten =)
Fick även där sponsring till bäddmadrassen...perfekt!=)

Idag åker Peter till sin mamma och jag och Per ska spendera dagen med att slappa....men först blir det en sparktur med Milo, han satt hemma ensam igår så han behöver få lite roligt idag istället!


-22 grader =/

Fan vad det ska bli kallt hela tiden! Hade tänkt ta med mig Peter och Milo på promenad idag men det känns ju som att man skulle frysa arslet av sig om man går ut...
Har istället varit inne och roat mig med att frosta av frysen...oerhört kul.

Två dagar kvar till julafton och jag tror att det mesta är ordnat, vi var in till Coop och handlade mat igår och jag beställde den sista julklappen med svärmor som åkte till Birsta idag...så tror att allt ska vara fixat!
Nu gäller det bara att hitta nått man kan ha på sig också...är ju inte direkt så man har så mycket valmöjligheter i garderoben längre...det mesta sitter förjävla dåligt!

God Jul då!=D

Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Kallt!

-25 grader ute och 12 grader varmt i köket nu när man klev upp....usch usch...
Per ringde och väckte mig så jag ska hinna elda några timmar innan det bär av till Birsta med svärmor.
Ska försöka hitta en overall till bebisen och en julklapp till Elias....sen kommer jag säkert hem med massa mer saker också om jag känner mig själv rätt! =D


Vecka 32


Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Vecka 31


Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut

1:a December

Tiden går alldeles för fort, november brukar vara en sån där månad som är skit-seg men nu har man knappt märkt av den!

I helgen adventstädade jag hela huset och fick upp stakar, stjärnor och julgardiner...är bara Peters rum kvar och det tänkte jag fixa ikväll.
Fick en skötväska idag som jag hade köpt på tradera, jätte-fin och passar perfekt till vagnen.

Var hos barnmorskan i torsdags och mätte magen och lyssnade på hjärtljuden.
Hjärtljuden låg på 144 och SF-måttet var 29, så barnmorskan trodde att det nog kunde bli en ganska stor bebis, men var lite tidigt att säga nått än.


RSS 2.0